A complex adaptive robotic system of interacting installations


Adaptive robotic system. The Digital Pavilion is a complex adaptive robotic system of interacting installations. Navigating the interior feels like walking in the interior of a living installation. You are inside technology: ubiquitous computing at its full potential. Installations interact with the public, but also with other installations. The output of one installation provides relevant data which are used as inputs for other installations. 

Voronoi cell structure. The spatial division of the pavilion interior is derived from a 3d Voronoi diagram algorithm. The definition of the Voronoi diagram is: 'the partitioning of a plane with n points into convex polygons such that each polygon contains exactly one generating point and every point in a given polygon is closer to its generating point than to any other'. The 3d Voronoi principle is translated in our design into the effective cell-like 3d spatial division. The basic Voronoi cell structure is endless. This endless structure is intersected with the Digital Pavilion volume and the result is materialized as the interior spatial structure. This is a parametric system. By varying the density and position of the Voronoi generating points variations of the resulting spatial division are achieved. The cell structure can be materialized in several ways depending on the situation. The sides can be constructed by structural beams and faces/planes can become walls, floors or ceilings. Faces can also be opened to provide, for example, passage form one cell to the other. All surfaces of the existing concrete structure will be covered with darkened glass. The result is a soft reflective effect enhancing the feeling of endless space in the physical experience. The glass will be back-lit by LED-arrays. The reflective surfaces can thus be activated to create atmospheric lighting effects or display readable information. This greatly enriches the interactive experience of the environment.

Employer: ONL
Location: Seoul, Korea
Team: Ilona Lénárd, Kas Oosterhuis, Marthijn Pool, Jan Gasparik, Matthijs Frederiks, Petr Vokal, Tim McGinley, Chris Kievid, Christian Friedrich, Dieter Vandoren
My involvement: I built a design game for creation of the pavilions geometry. The game also works as a collaborative design tool for stakeholders on the pavilion's exhibition level.